Stefan Stenudd den 23 november 2008

Idols hackkycklingar



Johan Palm, den yngste deltagaren, har blivit hackkyckling i årets Idol. Juryn, diverse utröstade deltagare, pressen och en väldig massa ilskna kommentarer på internet målar upp honom som rena Antikrist. Det är inte första gången i Idol.

Kommer ni ihåg Jens? Han var med i Idol 2005 och hängde kvar vecka efter vecka, fast juryn klagade på att han inte kunde sjunga och internet gick hett i kampanjer såväl för som emot honom. Han var 16 år och det sades att han bara fick röster för att en massa unga tjejer tyckte att han var söt.
Känns det igen?


År 2005 hade inte YouTube kommit igång, så det är tunt med Jens där - men han har sin egen hemsida och har faktiskt alldeles nyss släppt en ny singel. Inte så pjåkig. Kanske ska han titta fram ur skuggorna rätt vad det är, denna gång av egen kraft.

Våren 2007 hade American Idol en deltagare som hette Sanjaya Malakar. Han var 17 år och hängde kvar flera veckor, trots att juryn klagade på att han inte kunde sjunga och internet gick hett i kampanjer såväl för som emot honom. Det sades att han bara fick röster för att en massa unga tjejer tyckte att han var söt.

Sanjaya dräller det av på YouTube. Här är en av sångerna han framförde i American Idol, Waiting on the world to change:

Varje gång en av ovanstående tonårsgrabbar har mobbats i TV-programmet har det skapat vågor i media och rabiata toner från alla möjliga håll, som om det vore något riktigt viktigt. Men TV-programmen har varje gång vunnit en större publik än de annars skulle ha fångat.
Det har blivit ett slags drama inuti Idols vanliga drama, och det har varje gång visat sig vara större och mer engagerande än tävlingen i sin helhet.

Jag vet inte i vilken grad TV4 medverkar till att skapa dessa stormar i vattenglaset, men de är märkligt lika till sin utformning och det är alldeles säkert att det genererar både tittarsiffror och röster.

Det är ett alldeles förfärligt sätt att behandla tonåringar som för första gången hamnar i massmedia. Att "branschen är sådan" är sannerligen ingen ursäkt. Dessa grymma spektakel gör hela Idol-jippot alltför likt gladiatorspelen i gamla Rom.

Till artikeln

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0