Stefan Stenudd den 1 februari 2009Johan Palm är snart på skiva - och åter i var mans mun

Det var tyst ett litet tag om Johan Palm, men nu går det undan: Han har just fått skivkontrakt, kommer med en CD under våren och i sommar ska han turnera. Det är många som är nyfikna - och jag är definitivt en av dem. Han har sådan integritet, trots sin unga ålder.

Integritet är en förutsättning för ett intressant artisteri. Branschen är full av dumma bossar som tror att de vet precis hur det måste vara, och få artister står emot. Därmed blir de snart bleka kopior av alla andra bleka kopior av popartist-arketypen.

Johan Palm dök upp i den gångna höstens Idol, där han från början blev en frisk fläkt. Spontan, naturlig och med en uppenbar konstnärlig intuition. Hela Idol kom att handla om honom - alla som älskade honom och alla som hatade honom. Även när han åkte ur programmet fortsatte det i hög grad att handla om honom, och TV-publiken fortsatte att prisa och fördöma honom, som om Idol inte hade några andra deltagare.
Det är ett av de viktigaste tecknen på ett verkligt Idolämne: uppmärksamhet på gott och ont.

Vi vet hur branschen fungerar. Skivbolagsbossar insisterar på en repertoar som ska vara så bred och inställsam att ingen orkar bry sig. Stylister gör att artisterna förlorar personlighet, som om de förvandlats till vaxmodeller. Kändisskapet slipar bort naturligheten, och ivern till framgång gör artisterna till flåshurtiga neurotiker.

Johan verkar ha en naturlig motståndskraft mot sådant, men det kan ändå hända att branschen inte nöjer sig förrän den har knäckt och knådat om honom efter dess urbota ideal.
Vi får hålla tummarna för att han står emot.

Hittills ser det förvånande bra ut. Johan ska skriva egna låtar till skivan och söker sig mot brittpop, vilket är alldeles rätt för honom. Han får "vara med och bestämma" låtar för skivan, vilket är åtminstone någorlunda hoppfullt - om skivbolaget kan hålla det löftet och inte tvingar på honom schlagertjafs och dylikt.

Intervjun i Aftonbladet visar på samma humoristiska spontanitet och oräddhet som vi minns från hans tid i Idol. "Jag hoppas att skivan tas emot som ett mästerverk", säger han - uppenbart retsam mot alla som påstår att han inte kan sjunga, eller något annat heller för den delen.

Skivbolaget Sony BMG satsar rejält på Johan Palm. De har startat en hemsida, gett honom ett förskott, till och med fixat en lägenhet i Stockholm åt honom. Det är en klok investering. Han kan bli väldigt stor - framför allt om han kan lämna tonåren utan att bli för gubbig (något som verkar ha drabbat Darin).

Första skivan blir säkert spännande. Min gissning är att den kommer att överraska med ett oväntat moget konstnärligt uttryck och en skicklig hantering av rösten. Även utan de tekniska knep som en modern skivstudio besitter kommer han att prestera en sång som både biter och träffar toner säkrare än hans belackare någonsin kan tänka sig.
Det skulle förvåna mig om han inte förvånar oss alla. Och snart åter är i var mans mun.

Upplagd av Stefan Stenudd kl. 21:01

Stefan Stenudd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0