Var allsången verkligen bättre förr?
TV
Jag är en kille i 20-årsåldern som då och då tittar på Allsång på Skansen, för att det är något av ett kapitel i den svenska sommaren. Allsångens ledare Anders Lundin må stå i skuggan av Lars Berghagen, men i mina ögon är det inget fel på Anders. Att han inte är lika populär hos de äldre damerna, och till viss del herrarna, som Lars Berghagen var verkar till viss del ha satt sina spår hos folk numera. Men Anders Lundin är mycket rutinerad i rutan och har lett såväl Expedition Robinson som Melodifestivalen. Att ha flera miljoner tittare tisdag efter tisdag är inget dåligt betyg, och om inte Eva Hamilton den övriga ledningen på SVT hade trott på Lundin så hade de naturligtvis inte satt honom på den platsen.
Vad gäller de artister som gästar Skansen tror jag aldrig att utbudet har varit så bra. Däremot kan jag förstå dem som tycker att det är fel att man hellre sjunger allsång till en låt av Henrik Dorsin än Evert Taube; det är lite att förstöra den klassiska allsången.
Förvisso har showen moderniserats mycket och är inte som den var på 1900-talet. Det handlar dock om vilken målgrupp man vill rikta sig till. De unga flickorna som skriker spelar en viktig roll och gör verkligen allsången till en show. Förstår ni hur tyst det hade varit utan dem? För att locka den unga publiken till Skansen passar det inte lika bra att plocka in Östen med Resten eller Lill Lindfors, utan då är artister som Håkan Hellström, Johan Palm och Alexander Rybak mer adekvata alternativ.
De äldre damerna som var på plats med nybakat bröd varje tisdag 07.15 under Berghagens tid har jag inte sett till på länge, men de var underbara människor som förgyllde allsången med sitt engagemang. Skillnaden nu är att damerna i dessa dagar är 40-50 år yngre, lite högljuddare, och älskar Johan Palm istället för Berghagen. Kan detta vara ett slags bevis på att Lundin har lyckats locka en yngre publik?