Corren Publicerad kl 06:30, 14 nov 2008


Jan och Marie-Louise har högvis med skyltar och banderoller från Johans beundrare. Bild: MIA KARLSVÄRD

Här blev sladdbarnet Idol-Johan

Snäll. Visar känslor. Sjunger rocklåtar. Söt. Ser väldigt ung ut. Vem det handlar om? Johan Palm, så klart, idol för många, särskilt unga tjejer. I kväll sjunger han igen. Mamma och pappa är på plats i publiken.

De är stolta över sin son, så klart. Han har krossat mycket motstånd på vägen, och nu är det inte så många Idol 2008-kandidater kvar.

Fast Marie-Louise och Jan Palm har alltid varit stolta över sin son. Precis som de är stolta över Henrik och Magdalena, Johans äldre syskon, som har bidragit till att lillbrorsan är den han är. Självständig. Och lite förtjust i att stå i rampljuset:

- Han var sladdbarnet som alltid fick uppmärksamhet, berättar Marie-Louise. Storasyskonen tog hand om honom. Lyfte fram honom när de lussade, till exempel, som en liten maskot.

- Och Johan fick vara med och spela här hemma när Henrik repade inför spelningarna med sitt band, säger Jan. Johan gillade att sjunga och uppträda redan som liten.

Nordman var favoriten

Nordmans "Vandraren" var en mycket tidig favorit, den gillade Johan som treåring. I dag lyssnar han på Bowie, Suede, The Killers och Keane, bland andra. Vi har hört honom framföra rock och lite tuffare låtar, i kväll är det soul och blues som gäller.

- Hmmm, säger pappa Jan. Det har han väl inte sjungit så mycket förut. Men - det är kul att prova något nytt.

Johan Palm var en självständig ung man redan i dagisåldern. Han hängde sällan på i andras lekar, utan gjorde det han själv ville, och så fick de andra gärna vara med. Han konstruerade och byggde alltid banor, för bilar och för kulor.

- Vi trodde nog att han skulle bli ingenjör eller så, säger Marie-Louise.

Och det är inte för sent än. I Mjölbygymnasiernas nya katalog sitter han mitt bland sina klasskamrater på teknikprogrammet. Fast han hinner kanske inte vara i skolan så ofta just nu.

- Någon gång måste han ju gå färdigt gymnasiet, säger Marie-Louise, det säger jag som lärare OCH mamma. Alla behöver någon sorts utbildning efter grundskolan. Men det kanske tar något år extra för Johan.

Familjeliv per telefon

Familjen umgås mest per telefon för närvarande.

- Det går väldigt bra, vi vet att han är stabil i sig själv och har fötterna på jorden, säger Jan. Han har Idol-kompisarna omkring sig, och de artistansvariga tar hand om dem på alla sätt.

Vad händer om han åker ut i dag?

- Han blir väl ledsen för stunden, men han är nog jätteglad för att det har gått bra så här långt, säger Marie- Louise. Det är stort nog.

"Svårt att höra juryn"

Hur känns det att ha en son som är tonårsidol - som tjejerna skriker efter och jagar så att man måste ordna extra vakter på hotellet, så att de andra gästerna kan ta sig fram?

- Enda problemet är att det är svårt att höra vad juryn säger, konstaterar Jan.

- Det är sanslöst, säger Marie-Louise. Det måste bero på att han passar de här tjejerna precis i ålder och utseende och utstrålning ...

Och sen? Vad händer efter "Idol"?

- Hoppas han får ägna sig åt musik, säger Jan. Det är hans dröm. Å andra sidan blir han nog en bra ingenjör också.


Susanne Hasselqvist
Reporter

Till artikeln

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0