Listorna som fortfarande är toppen


Måns Zelmerlöw, Sarah Dawn Finer, Johan Palm, Malena Ernman och Lady GaGa är några av de artister som placeras sig bra på de olika listorna.

Svensktoppen, Tracks, Albumlistan, Digilistan...
Expressen lät tunga branschpersoner ge sin syn på vilken lista som betyder mest för musiker och skivbranschen.
- Den mest rättvisande i dag är nog Albumlistan, säger Anders Johansson på Albot & Albot, talangscout bakom bland andra A-teens och Sahara Hotnights.

Listorna blir bara fler och fler. Och i takt med att skivförsäljningen minskar blir det lättare att ta sig upp på toppen.
Anders Johansson, talangscout bakom artister som A-teens, Sahara Hotnights, Veronica Maggio, Martin Stenmarck, Malena Ernman och Carola Häggkvist, säger:

"Spelat ut sin roll"
- Alla listor är lika bra, eller lika dåliga. I dag har vi till exempel så låg fysisk singelförsäljning att en signeringsturné runt om i landet omedelbart ger resultat på Singellistan. Den har lite spelat ut sin roll. Digilistan påverkas också snabbt av kampanjer på nätet. Den mest rättvisande just nu är nog Albumlistan.
- Tracks och Svensktoppen är ju genrelistor, där det är bra att visa upp sig. Svensktoppslåtarna kan ju få extremt lång livslängd.

"Superviktigt"
Och just Svensktoppen är den viktigaste listan för artisterna på skivbolaget Lionheart.
- Vi är ofta väldigt representerade på Svensktoppen och den listan passar våra artister och de som lyssnar på dem väldigt bra, säger Maria Molin Ljunggren, vd för Lionheart, med artister som Sanna Nielsen, Shirley Clamp, Lili & Susie och Nanne Grönvall.
Enligt Mattias Wachtmeister, A&R på skivbolaget Warner, är listorna viktiga för så väl artister som skivbolag.
- Det är superviktigt. Det är ett kvitto på vad folk tycker. Antingen i form av röster eller att folk visar vad de tycker genom att köpa skivan.

Allt har förändrats
- Svenska försäljningslistan, albumlistan, är ju vilka skivor som säljs i Sverige och det är förstås i slutändan det viktigaste. Det är bara genom att sälja ett album som du kan tjäna några pengar på skivförsäljning. Etta på albumlistan är ju det som räknas, självklart, fortsätter han.
Programledaren Kaj Kindvall på "Tracks" säger att allt har förändrats sedan programmet började sändas i mitten av 80-talet:
- Programmet verkar i ett helt annat klimat. I dag kan musikintresserade skapa sin egen musikverklighet med Ipod eller Spotify. Musikintresserade har inte samma koll på det senaste som kommit. Då och då blir man nyfiken och uppdaterar sig.

"Hitsen håller längre nu"
En effekt av det är att hitsen håller längre. Cykeln har förändrats: En hit dyker upp, säljer bland de mest intresserade, sjunker tillbaka efter några veckor. En månad senare börjar de stiga igen - och kan hålla i halvårsvis.
- De stora hitsen håller betydligt mycket längre än de gjorde tidigare, säger Kaj Kindvall.
Eva Styfberg på Grammotex sammanställer både albums- och singellistan:
- Jag kan tycka att vår singellista väger lite tyngre. Där räknar vi ju in både den fysiska singelförsäljningen och nedladdningen från P3:s Digilistan. Men jag är ju part i målet.
Stefan Lindeberg är programledare för Digilistan i P3.
- Jag har jobbat med både singellistan och digilistan. Hiphop och r'n'b slår igenom mer hos oss än hos andra, säger han.

Av Lars Johansson
lars.johansson@
expressen.se

Av Therese Hansson
therese.hansson@
expressen.se


Fakta

TRACKSLISTAN
Alla kan rösta på hemsidan mellan lördag klockan 14.00 och måndag klockan 14.00. Redaktionen utser vilka som ska vara med. Ett extra gott öga till svensk indiemusik. Tyngdpunkt bland yngre röstande.
Titta på den den aktuella listan här.
Se den aktuella listan här

SVENSKTOPPEN
Utmanarna utses av redaktionen. Skapar ofta riktiga långkörare. Här segrar det svenska och breda. Melodifestivalens bidrag har extra goda chanser. Röstas fram av jury betående av 5000 slumpvis utvalda svenskar som byts ut löpande.
Se den aktuella listan här

ALBUMLISTAN
Baseras på sålda skivor. Digitala köp medräknade.
Se aktuell lista här

SINGELLISTAN
Baseras på sålda skivor. Digitala köp medräknade.
Se aktuell lista här

DIGILISTAN
Senaste veckans försäljning digitalt - till datorer, mobiler och andra mediespelare. Gratisnedladd-ningar räknas bort. Mer snabbrörlig. Större andel hiphop och r'n'b. Sammanställs av Nielsen, som också gör Billboardlistan och Englandslistan.
Se den aktuella listan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0